Témaindító hozzászólás
|
2003.05.11. 22:02 - |
Fogj egy marek not,aztan egy marek ferfit.A kettot gyurd ossze,fuszerezd humorral,aztan...elvezd!!:))
Na de komolyan!Varom a nyal csorgato recepteket!! |
[20-1]
Egy tudományosabb kovi-ubi recept. A neten találtam.
A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan mosd meg (jó, ha előbb áznak egy fél órát, hogy semmi szennyeződés ne maradjon rajtuk), majd vágd le a két végüket. Ezután minden uborkát vágj majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételd meg rajtuk ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe helyezd el az uborkákat szorosan egymás mellé, tégy közéjük tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyél (lehetőleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntő levet úgy készítsd, hogy minden liter vízhez adj 3-4 dkg sót, forrald fel, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntsd az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadék erjedés miatti "futásának" is). Az üveget takard le egy tiszta tányérral, és tedd ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, ezért éjszakára vidd fedett helyre. Általában 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor szedd ki az uborkát, szűrd le a levét, s abba visszatéve rakd a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig eheted. |
Kovi-ubi: ahogy én csinálom. Általában sikerül. Azt mondják akkor lágyul el, ha nem jó a só aránya. Sztem inkább több legyen benne, mint kevesebb.
Végy 3 kg apró uborkát. Mosd meg alaposan. Vágd le a végeit, hasogasd be hosszában két irányban. Tedd bele egy 5 literes befőttes üvegbe. Öntsd fel meleg vízzel. Tegyél bele kaprot, kb. 5 evőkanál sót és a tetejére egy darab kenyérvéget. Tedd meleg, napos helyre. Óvd a hidegtől. Kb, 4-5 nap alatt beérik. Akkor szedd ki, szűrd le a levét, majd öntsd vissza az ubira és hűtőben tárold.
Mindez felkiáltójelekkel. :-) |
aha :-) a madárlátta dolgok mindig jók voltak :-) |
Én nagyon szeretem a gomolyatúrót, mikor még kicsi voltam, a nagypapám mindig hozott nekem, mikor a munkából hazajött! :-))) |
Egyszer ki probalom,bar most nem nagyon vonz a juhturo..:)
|
Igen én is szoktam csinálni húsos töltött tököt is, cukkinit, meg padlizsánt is. De ez a juhtúrós most nagyon megfogott.:-) Érdekes gyerekkoromban nem szerettem. Persze sok más sem. Úgy látszik az ember ízlése változik. |
Kedves Cignys es Blue!!!
Mind kettotoknek koszonom a receptet,nagyon gusztak..
Toltott tokot en is szoktam csinalni,de en nagyobb tokbol(ketszemelyesbol..)es daralthussal toltom,amit izles szerint keverek el mindenfele fuszerrel,hagymaval,stb..:)
Szinten nagyon finom...
Meg nem tudom eldonteni,hogy itt hagyja e a recepteket,vagy at tegyem a receptek koze..Itt szemelyesebb..:))
Remeljuk hamarossan beindul a forgalom,es nem csak 3-an fogunk itt fozocskezni..:) |
Burgonyás juhtúrós töltött tök:
hozzávalók: 4 zsenge "egyszemélyes" kis tök, só, 4 közepes nagyságú régi burgonya, 1 tojás, 20 dkg juhtúró, 1-2 evőkanál tejföl, fél csokor metélőhagyma vagy kapor, 1 gerezd fokhagyma, bors
a tököket meghámozzuk, félbevágjuk, majd az igy kapott kis teknőket enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Nagyon jól lecsöpögtetjük, tepsibe rakjuk.
A burgonyát alapos mosás után héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen meghámozzuk és áttörjük. Amikor teljesen kihűlt, a tojással, a juhtúróval és a tejföllel összedolgozzuk, a fölaprított metélőhagymával meg a zúzott fokhagymával fúszerezzük. Kissé borsozzuk, ha kell utánsózzuk.
Ezt a masszát a tökök üregébe púpozzuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (180 fok) kb 20 percig sütjük. Tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal megszóra tálaljuk. |
Kedves Bera!
Igazi gyorsételt hoztam:
Sajtban sült tojás
8 tojás,
15 dkg szeletelt trappista sajt,
4 paradicsom,
1 csokor zöldhagyma zöld szára,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
currypor és piros fűszerpaprika,
késhegynyi szerecsendió-reszelék,
ízlés szerint só.
Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé.
Jó étvágyat:) |
Koszi!At fogom tenni a haletelek koze,ha nem banod!
Bar amikor voltam nalad,kedvet kaptam az aranyasok kedvencehez is...:)
Azt is hozhatod!:D
Koszi.
udv:barabera |
Küldök egy kis receptet:
Kanadai zöldfűszeres lazac
1 kb. 2 kg-os konyhakész lazac,
5 dkg vaj,
4 csokor petrezselyem vagy kapor,
1 citrom,
só,
bors
A megtisztított hal belsejét sóval-fehér borssal fűszerezzük, majd hasüregébe beledugjuk a megmosott, leszárazott petrezselymet vagy kaprot (nem kell összevágni a leveleket). A citromot forró vízzel megmossuk, héjastól felkarikázzuk és a hal hasüregébe dugjuk. Nagyon vastagon kivajazunk egy akkora darab alufóliát, amibe a halat be tudjuk csomagolni. Laza csomagot készítsünk, hogy a keletkező gőznek legyen helye! A halat kívül is sózzuk-borsozzuk, majd a fóliacsomagot tepsibe téve, forró sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük. Tejszínnel dúsított, leveles párolt parajjal és főtt burgonyával körítjük. A töltött hal hidegen is finom.
Üdv:cserzsi |
Kedves Bera! A csipkebogyó nagyon finom lekvárnak! Vadrózsa bogyó egyébként:o)
Gondolom lassan hozzátok is elér a nyár, ezért fagylalt receptre gondoltam:o)
Ime:
Vegetárius fagylalt
(2 személyre)
1 érett banánt hámozzunk meg, és feldarabolva helyezzük turmixgépbe. Adjunk hozzá még fagyott állapotban 10 dg mirelit málnát, 2 dg (1 púpozott kávéskanál) ikrás mézet, és keverjük simára. Előzőleg lehűtött kehelyszerű üvegpoharakba tálalva, azonnal fogyasszuk, mert hamar megolvad. A mirelit málna ízlés szerint más gyümölcsökkel is helyettesíthető, pl. szamócával, szederrel, tüske nélküli szederrel vagy ribizlivel. Ügyeljünk arra, hogy a mirelit gyümölcs szakszerűen kezelt (gurulós) legyen, mert ha egy tömbbe összefagyott, akkor tönkreteszi a turmixgépet. Nyáron a banánt néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy ne olvassza fel a jeges masszát. Csak háromcsillagos mélyhűtőben tárolt mirelit gyümölcsből készíthető megfelelő állagú fagylalt. Ennél is egyszerűbben készíthetünk magunknak fagylaltot, ha mirelit gyümölcsöt fagyott állapotban műanyag házas húsdarálón áthajtunk. A pikáns ízek kedvelői a kásás masszát őrölt szegfűszeggel, illetve -fahéjjal fűszerezhetik. A nagyméretű gyümölcsöket lefagyasztás előtt vagdaljuk max. diónyi méretű darabokra. |
Szia!Mikor lattam a felhasznaloin,hogy voltal,egybol gondoltam,hogy foztel is..De hogy te milyen figyelmes vagy!!:)Epp csak tegnap emlitettem,hogy lazacot akarok csinalni,es mar szalitod is a hozza valo receptet!!Koszonom..Ez a martas szerintem illeni fog a tincsiketol kapott hal recepthez..
En most nem hoztam semmit,mert kicsit frissitenem kell a portalt,de kesobb majd bepotolom!De azert csipkebogyo teat,beszereztem szamodra...:)
Errol az jut eszembe,amikor a sulibol haza fele menet ,mindig megdezsmaltuk a postas csipkebogyoit..Tudod amikor a der megcsipte es olyan puha volt,hogy ki lehetett nyomni a borebol!Hm,de nagyon szerettem!!Evek ota nem ettem,de csak eccer lassak olyan bokrot... |
Most egy lazachoz illő mártást gondoltam, de más halételekhez is jó lehet:
Sóskamártás
...........
Hozzávalók: 1 kg sóska, 2 fej salotta hagyma (apró hagyma), 1 liter
húsleves (leveskockából), 8 evőkanál fehérbor, 7 evőkanál száraz
vermut, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors.
Elkészítése: A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk,
szitán jól lecsöpögtetjük. Fő erét is eltávolítjuk, a leveleket
csíkokra vágjuk. A salottát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A levest
széles lapos edénybe öntjük, és hozzáadjuk a bort, a vermutot és a
hagymakockákat. Erős tűzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd
szirupossá sűrűsödni. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és
az egészet sűrűre forraljuk. Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük
a mártásban, de csak fél percig főzzük együtt. A mártást a tűzről
lehúzzuk és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer
óvatosan megkeverjük. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Ez a
mártás jó kísérője a párolt vagy gőzölt halnak, különösen jól illik
a lazachoz! |
Elobb vagy utobb kifogom probalni a kenyer receptet is,nagyon jol hangzik...
Akkor en most leirok egy toltott burgonya receptet:Vegy egy par kb egyforma nagysagu burit es fozd meg,de ne tul puhara..vagd kette,a kozepet vajd ki kiskanallal.Ezt a kivajt krumplit keverd ossze daralt hussal,tojassal,reszelt sajt(egy keves),aprora vagott voroshagyma,egy kis fokhagyma,mustar(kb egy kaveskanalnyi,de ki hogy szereti),so,bors,pirospaprika,aprora vagott petrezselyem zoldje.Ezt a kevereket toltjuk a kivajt krumpliba,majd a sutobe toljuk,amikor felig kesz tejfolt teszunk a tetejere(esetleg reszelt sajtal is megszorjuk)es keszre sutjuk.Nagyon laktato!Jo etvagyat!:) |
Kedves Bara!
Sajtos kenyér receptjét küldöm neked:
Sajtos fehér kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 3 dl tej, 1 dl meleg víz,
1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő.
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt gyömbéres élesztőt és a reszelt sajtot. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük és a tésztát belehelyezzük. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
:o) |
Aztat nem tudom melyik alma, de ha savanykás az ize biztosan jó lesz :o) |
Egy meleg szendvics után legyen egy leves :
Almaleves
Nyersanyag. 60 dkg borízű alma, 2 dl tejfel, 1 tojássárgája, kb. 10 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1/2 citrom leve, 2 cm nagyságú fahéj, 5 db szegfűszeg, 1/4 citrom vékonyan levágott héja, fél kávéskanál só, esetleg egy kis savanyú, fehér bor, 1 liter víz, 1,5 dl tej.
Készítés: A vizet a cukorral, sóval, a tiszta gézbe belekötött fűszerekkel forrni tesszük. Az almát megmossuk, nagyon véko-nyan meghámozzuk, a férges, hibás részeket gondosan kivágjuk, citrommal átkenjük, hogy meg ne barnuljon munka közben. Négy cikkre vágjuk, a magházát gondosan eltávolítjuk. A cik-kekbe vágott almát vékony szeletekre daraboljuk és a forrásban levő vízbe tesszük. A borízű alma hamar felpuhul, tehát amint az almát befőztük, azonnal elkészítjük tejjel, liszttel a habarást és állandó keverés közben a leveshez szűrjük. Jól átforraljuk, ha kell utólag ízesítjük. Belecsavarjuk a citrom levét, hozzá-adjuk a bort és egyszer átforraljuk. A levesből a fűszerzsákocskát eltávolítjuk és a levest a tojással elkevert tejfelhez hozzáadjuk. Jól lehűtve tálaljuk.
Jó étvágyat:o)
|
Hát van itt már fözöstopik, nem kell mégegyett nyitni. |
Fogj egy marek not,aztan egy marek ferfit.A kettot gyurd ossze,fuszerezd humorral,aztan...elvezd!!:))
Na de komolyan!Varom a nyal csorgato recepteket!! |
[20-1]
|